* Article publicat a CAPÇALERA el juliol de 2015

El web 2.0 ha transformat el tradicional esquema de comunicació i permet una relació horitzontal, multidireccional, simultània i sense filtres. Malgrat les àmplies possibilitats, però, la bidireccionalitat és encara una utopia.

SUSANA PÉREZ-SOLER

Arribar a les audiències digitals i interactuar amb aquestes (l’ engagement, com es coneix aquesta pràctica en el món anglosaxó) és, avui dia, el principal repte de les redaccions periodístiques. De fet, la interacció amb el públic és el major canvi que ha introduït el web 2.0, que ha apoderat les audiències. Els mitjans de comunicació no queden al marge d’aquest fet. Les protestes durant les eleccions de l’Iran, l’estiu de 2009, es consideren el punt d’inflexió en què els mitjans internacionals van començar a interactuar a Twitter. De fet, el novembre d’aquell mateix any, l’empresa de l’ocellet canviava la pregunta que encapçala la pàgina del timeline: del What are you doing? va passar al What is happening? A Catalunya, Twitter va començar a utilitzar-se com a eina periodística entre 2010 i 2012.

Les xarxes a les redaccions

El director del diari Ara, Carles Capdevila, explica que va ser una eina fonamental que van adoptar al diari des del seu naixement −el 28 de novembre de 2010−. Els va servir, per exemple, per seguir a través de comptes de periodistes i agències internacionals l’accident nuclear de Fukushima, que succeiria pocs mesos després de l’aparició del mitjà. En el cas de Vilaweb, el punt d’inflexió va arribar el febrer de 2012 amb la primavera valenciana. “Ens vam adonar que era una bona eina per seguir en temps real esdeveniments espontanis que es donen al carrer”, apunta Josep Casulleras, redactor en cap de Vilaweb.

Si vols llegir l’article complet, fes clic aquí.