* Aricle publicat a Mèdia.Cat el 19 de gener de 2021.

Durant la campanya electoral que va portar Donald Trump a la Casa Blanca, el 2016, Twitter, Facebook i altres es presentaven com a plataformes neutres de distribució de continguts. Quatre anys després, executaven una decisió tan transcendent com perillosa: eliminar la veu del president dels Estats Units. Què hi ha darrera d’aquesta resolució? Com afecta la llibertat d’expressió? Quines conseqüències té que els trumpistes més radicals es refugiïn en plataformes com Gab i Parler? 

“Aneu al Capitoli, jo hi aniré amb vosaltres. Mai recuperarem el nostre país si som febles”. Així encoratjava el mateix Donald Trump la massa enfurismada de milers de persones que creien fermament que les eleccions presidencials dels Estats Units havien estat un frau, poques hores abans que assaltessin de manera violenta el Capitoli el passat 6 de gener, causant cinc morts i desenes de ferits. De fet, el president feia mesos que alimentava la fúria dels seus seguidors assegurant que els demòcrates manipularien els resultats electorals. O millor dit, el president feia anys, exactament quatre, els del seu mandat, que transmetia mentides, fake news i fets alternatius, en definitiva, desinformació, a través de les xarxes socials.

Pots llegir la resta de l’informe aquí.